10 de març de 2016

» 25

Supernoves
Què és una supernova? Una supernova és una explosió estel·lar més energètica que una nova. Correspon a l'última etapa de l'evolució de determinats estels (estels binaris i estels massius). 
Les supernoves originen emissions de radiació electromagnètica intensíssimes que poden durar des de diverses setmanes a diversos mesos. Es caracteritzen per un ràpid augment d'intensitat fins a assolir un pic, i després decreixen en brillantor de manera més o menys suau fins a desaparèixer completament.
Fonamentalment, s'originen a partir d'estrelles massives que ja no poden fusionar més el seu nucli, esgotat i incapaç de sostenir-se per mitjà de la pressió de degeneració dels electrons, la qual cosa les porta a contraure's sobtadament i a generar, en el procés, una gran emissió d'energia. 
En la il·lustració podem veure les restes de la supernova de Kepler. Aquesta imatge és un fotomuntatge amb captures del telescopi espacial Hubble, l'observarori de raigs-X Chandra i el telescopi espacial Spitzer. 
L’astrònom danès Tycho Brahe (Svalöv, Suècia, 1546,-16001) va ser testimioni d’una supernova. També Johannes Kepler (1571-1630) astrònom i matemàtic alemany, va ser testimioni d’una altra supernova i, 400 anys després, Richard Phillips Feynman (1918-1988) físic nord-americà també va ser testimioni d’una supernova
Els artistes sovint som testimonis de les nostres supernoves ja siguin com a ressò o eco de les passades ja sigui com a premonicions de les futures.
Com que he estat testimoni de dues d'aquestes explosions estel·lars us n'ensenyo dibuixos de com les he vistes
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada